top of page

Cate tipuri de ecrane se folosesc pe telefoanele Smart.

Tot ce trebuie sa știi despre display-ul telefonului tău
Cum se calculează mărimea ecranului?

Măsura standard pentru dimensiunea ecranului este inch-ul, iar măsurarea se face pe diagonală. Un inch are 2.54 cm. Așadar, atunci când vă uitați la un telefon cu ecran de 5.8 inch, să știți că este vorba despre 14.6 cm pe diagonală, pentru ca se ia în calcul dreptunghiul complet fara marginile rotunjite. Iată o imagine relevantă pentru Samsung S9:


Ce înseamnă rezoluția display-ului?

Rezoluția display-ului se referă la numărul de pixeli care formează o imagine. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât mai în detaliu se vor vedea imaginile, video-urile, jocurile și, în general, orice conținut.

Rezoluția este definită prin două valori: lațime și înalțime. Astfel, rezoluția Full HD înseamnă 1920×1080 pixeli, deși adesea vom vedea doar a doua valoare în descrierea caracterisicii, adică 1080p. După această regulă, pentru a afla numărul de pixeli dintr-o imagine, vom înmulți cele două valori: pentru exemplul de mai sus, rezoluția Full HD înseamnă peste 2 milioane de pixeli.

Iată și alte exemple: 1280x720p – dimensiunea cunoscută ca fiind imagine HD 2048x1080p – cunoscută sub denumirile de 2K, QHD sau HD+ 3840x2160p – cunoscută ca rezoluție 4K, UHD sau Ultra HD


Ce este densitatea punctelor – dot density?


Dot density – poate o expresie nu foarte cunoscută, este o altă valoare care influențează în mod semnificativ calitatea ecranului sau, mai exact, claritatea imaginii. Cu cât rezoluția dpi este mai mare cu atât imaginea este formată din mai mulți pixeli și, în consecință, este mai clară, oferind mai multe detalii.

O mai găsiți și sub denumirea de dpi – dots per inch – sau ppi – points per inch și reprezintă numărul de puncte care se înscriu într-un pătrat de 1 inchCum alegem mărimea display-ului?


Dacă folosești telefonul ca să te uiți la filme un ecran mai mare, cu o mai bună rezoluție, Full HD sau 2K este de luat în calcul. Dacă însă vrei să ai un telefon pe care să îl ții confortabil în buzunar și pe care îl folosești doar ca să citești o carte, un email sau să vorbești pe WhatsApp, atunci cred că o dimensiune mai mică, poate un ecran de 5.2 inch și 2K ar putea fi ceea ce îți trebuie.LCD, OLED sau Super AMOLED?


LCD – Liquid Crystal Display –ecranul este format din mai multe straturi de sticlă între care se află un strat de cristale lichide, iluminate din fundal. Ecranele LCD oferă o bună calitate a culorilor, poate cu excepția negrului care este redat ca un gri închis, se comportă foarte bine la lumina soarelui dar are un contrast mai scăzut și un consum relativ mai mare de energie.

OLED – Organic Light Emitting Diode – este a doua mare tehnologie folosită pentru ecranele telefoanelor mobile, cu un pricipiu de funcționare complet diferit.

Ecranele OLED sunt construite dintr-un material organic numit polimer care este iluminat cu ajutorul elecricității. Construcția aceasta permite un consum mai redus de energie, o mai bună luminozitate decât în cazul LCD, iar negrul este redat mult mai natural.
AMOLED– Active Matrix Organic Light-Emitting Diode – o variație a tehnologiei OLED – are la bază tot un material organic care emite lumină atunci când trece curentul prin el. Ecranele AMOLED au un contrast semnificativ mai bun decât LCD, culorile sunt mai profunde și mai saturate, dar au o vizibilitate mai slabă în lumina soarelui.

Ecranele AMOLED consumă mai puțină energie atunci când afișează negrul sau culorile închise pentru că pixelii respectivi nu primesc curent, dar consumă mai multă energie pentru culorile deschise și au o durată de viață mai scurtă.


Super AMOLED este o versiune AMOLED realizată de Samsung, cu o construcție similară dar cu diferența că ecranul super AMOLED integrează un așa numit digitizer care reflectă mai puțin lumina soarelui decât în varianta standard.28 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page